Altarele medievale târzii din Ciuc (Șumuleu și Armășeni)

 


 

 

Printre comorile artistice ale Transilvaniei, „migrate” și pentru care nu se manifestă niciun fel de politică de recuperare (efectivă ori măcar documentară) se află și altarul principal de la Șumuleu (jud. Covasna).

Cel mai vechi dintre ele (fig. 1, 2) a aparținut bisericii mănăstirii franciscane și a fost datat la 1510. Nu a fost altceva decât altarul principal al bisericii. Este conservat de către Magyar Nemzeti Galéria de la Budapesta, sub numerele de inventar 53.370.1-11 și 7303/a-b, respectiv 53.540.1-20. După inscripția de pe el (Insignia domni filiorum Czako, 1510) a fost plătit de nobilii din familia Czakó. Ceva vag se cunoaște doar despre Ioan Czakó care fusese inspector al fierăriilor din Ciuc.

Tabloul principal îl formează Pogorârea Sfântului Spirit (Duh). În laterala stângă se află stigmatizarea Sf. Francisc, iar jos Sf. Blasiu, Augustin și Nicolae. La dreapta este moștenirea Sf. Ana, încadrată de sfintele Barbara și Doroteea. Altarul este dotat în partea superioară cu un panou care conține Încoronarea Mariei, iar predela are în centru un Vir Dolorum, încadrat de către Sf. Fecioară și Sf. Ioan, iar la extreme două însemne heraldice – ale familiei Czakó (în stânga), și armoariile regale ale lui Vladislav al II-lea.

Închis, ni se prezintă următoarele scene: Rugăciunea pe Muntele Măslinilor, Sărutul lui Iuda, Hristos în fața lui Pilat, Biciuirea, Încoronarea cu spini, Purtatea crucii, Răstignirea și Învierea. 

Al doilea (fig. 3, 4) are o datare mai problematică, pentru că a treia cifră a cronisticonului care există pe el nu pare a fi deplin sigură (15[4?]3). A fost dedicat Fecioarei. Conține o statuie a Mariei cu Pruncul, încadrată de sfintele Barbara (stânga) și Margareta (dreapta). Alte două statui, aflate odinioară deasupra sfintelor, au fost înlocuite cu statui datate în secolul al XVII-lea. Panourile laterale conțin câte două scene: sus Buna Vestire și jos Închinarea Magilor. În partea superioară este prezentă moștenirea Sf. Ana, iar predela îl înfățișează pe Isus așezat în mormânt.

Închis, același altar conține, de la stânga la dreapta, de sus în jos, scenele: Rugăciunea de pe Muntele Măslinilor, Sărutul lui Iuda, Judecata lui Caiafa, Flagelarea, Încoronarea cu spini, Purtarea Crucii, Răstignirea și Ridicarea din Mormânt.

 

Gelu Munteanu

 

Bibliografie: Gótikus szárnyasoltárok a középkori Magyarországon. Állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Glériában. Budapest, Kossuth Kiadó - Magyar Nemzeti Glériá, 2005.