Turismul pseudo-medieval

 

 

 


 

 

 

            Este ușor să te plimbi pe net… Uneori chiar găsești elemente extrem de utile. Însă, și când dai de maculatură digitală…

            Mă voi opri la un caz, nu știu cât de tipic. Dar mi se pare simptomatic pentru grosolana neglijare a elementelor istorice de calitate. Medievale, în acest caz particular.

            Toată lumea poate descoperi ușor www.medievaltours.ro. Nu am înțeles de ce și-au ales tocmai acest nume, dar cred că, după cele ce voi scrie despre ei, a fost spre ghinionul lor.

            Pagina este plină de trasee, care mai de care mai atractive și … mai pline de orori de istorie medievală.

            Pentru domnii administratori, Alba Iulia, are o cetate „medievală”, biserica romano-catolică, parohială a Clujului este o „catedrală”, iar statuia celui mai vechi călăreț este a lui „Matei” Corvin.

            Dacă se oferă Hațegul ca locație, atunci de scrie, de fapt despre „Sarmisegetuza” (în loc de Sarmizegetusa). Dacă vor călători la Sibiu, le recomand să-și noteze și grafia corectă a Muzeului principal, care este Brukenthal, nu „Bruckenthal”. Castelul de la Sântămăria Orlea, este făcut de secol XIII, cum nu a fost niciodată. În dreptul Streisângeorgiului, tronează de fapt, biserica din localitatea Strei. Aceiași, habar nu au că biserica Sf. Nicolae din Hunedoara nu datează din secolul al XIII-lea, ci dintr-al XV-lea, mănăstirea franciscană a Clujului nu s-a construit la 1455, ci în ultimele decenii al secolului al XV-lea, iar Universitatea din orașul din urmă a fost întemeiată de către unguri, nu la 1919.

            Ca să nu fie rușinați doar de către istorici, turistomanii mai inventează: „Peliosr” (Pelișor), „sin”, „melemente”, „înălținme”.

            După o asemenea MÂNDRIE, aș propune Ministerului care gestionează turismul românesc amenzi speciale de lez-istorie și lezare de limbă.

 

Solomon Țiglaru