Gunoi medievistic pentru copiii din România

 


 

            O revistă hebdominară, bine legată de americani, serveşte needucaţilor copilaşi ai ţării, următoarele formule de compensare:

 

            1. „România Medievală”

            Termenul este atât de minunat, încât ar trebui patentat! Eu ştiam că ar fi doar aceea în care se mai ară cu plugul tras de câte un cal, casele se fac din chirpici iar porcul se îngraşă într-o groapă. Dacă facem o scădere simplă, 2007-500=1507. Pe vremea cea întunecată, nu exista nici o Transilvania „cu domnitor propriu”, iar graniţa dinspre Ungaria era un deziderat naţional! Cât priveşte hotarul Lituaniei (care făcea parte, de fapt, din regatul polon), ar trebui să mai stăruim, pentru a putea explica pe unde se strecuraseră tătarii care îl supărau pe Ştefan cel Mare.

 

            2. „Sub lupă”

            E obligatoriu să mai dăm ceva bibliografie pentru ţigani. Poate prin alte părţi ale Europei o fi altfel, dar, în „România Medievală” nu sunt atestaţi mai devreme de secolul al XIV-lea. Dacă ar fi fost migratori, atunci să le facem o uriaşă reparaţie istorică şi să-i trecem alături de pecenegi, cumani şi tătari. Cel mai grav este că informaţia despre pălăriile cu boruri largi vine doar din Ardealul de nord, de la ţiganii „gabori” (cei binecuvântaţi de către principele Gabriel – Gábor Bethlen, la început de secol XVII). Se pot supăra cumplit confraţii lor de lângă Sibiu, care au pălării cu boruri mai înguste. Ce să mai scriem de cei din jurul Galaţilor, despre care ştim sigur că nu au nici o pălărie specifică… După o asemenea lectură, există riscul ca nici un copil de altă etnie să nu-i mai poată recunoaşte în public pe rromi.

 

            3. „Dominaţia turcă”

            Deci otomanii se trag din Turcia şi, probabil, din turci? Ce grozav a fost, din nou, Vlad Ţepeş! Doar el i-a bătut şi, cu asta problema s-a isprăvit!

 

            4. Draculismele nu le-am comentat. Le rezum doar: Vlad Ţepeş s-a născut la Sighişoara, doar Branul este castelul „autentic”, construit pe la 1207 („în urmă cu 800 de ani”), un castel concurenţial (lovitură sub centură, de concurenţă neloială şi chiar antipublicitară), nu prea este vizitat de mulţi turişti pentru că trebuie să urci 1850 trepte.

 

            Încheiere

            În toate statele care îşi respectă istoria există o cenzură de specialişti care este chemată să limiteze abuzul, dezinformarea sau formele greşite de educare prin ea. Copiii de astăzi sunt cei care vor fi xenofobii de mâine, amăgiţi de o istorie prea glorioasă (de fapt, mincinoasă). Cazul nu este singular, ci doar căzut sub ochi.

 

                                                                                       

Medievistica Site