Emblema Moldovei pe o loggie a regelui Matia Corvin de la Visegrád


De câțiva ani a intrat în circuitul publicistic maghiar un studiu-volumaș, dedicat unui sector de palat regal din Visegrád[1]. În obiectiv se află o loggie ridicată de către regele Matia Corvin în intervalul anilor 1477-1490 (fig. 1).

După opinia autorilor, componenta de arhitectură nu este unică prin reprezentările sale heraldice, doar că ele sunt mai bogate decât în oricare alt aranjament cunoscut[2]. O adevărată expoziție a fost prezentă în apropierea cornișei (fig. 2)[3]. În reconstituire ar fi fost vorba de câte șapte scuturi montate de-o parte și de alta a fleșei centrale. Pe două dintre ele apare capul de bour cu o stea între coarne[4] (fig. 3).

Stema Moldovei mai apare și la piciorul unui stâlp interior, de la vest, care susține bolta loggiei[5]. Acolo el a fost asociat, foarte onorant, cu emblemele Aragonului, Dalmației și Ierusalimului (fig. 4). Tratarea plastică este ușor diferită față de primul grup. Oricum, și autorii au remarcat faptul că numărul de colțuri ale stelelor a oscilat între cinci și șase, iar prezența/absența unui belciug nazal este un alt fapt.

Un lucru pare cu adevărat foarte important: din toate aranjamentele heraldice care se cunosc până în prezent, palatul de la Visegrád conservă singur emblema heraldică a Moldovei.

Cât privește contextul local, el nu lasă să se vadă o preocupare generală pentru anume teritorii, cu regim politic similar Moldovei. Totodată s-a făcut și observația că aceeași Moldovă se mai regăsea, aproximativ similar, în simbolistica afișată de către edificii construite în regatul polon, de către Jagelloni[6].

 

 

Gelu Munteanu

 

 

 

 


 

[1] Buzás G., Lővei P., A visegrádi királyi palota északnyugati épülete és ar utcai homlokzat zárt erkélye. Visegrád, 2001. Datorez posibilitatea acestei mici note, amabilității d-lui Adrian Andrei Rusu, care m-a îndemnat la ea și mi-a pus la dispoziție volumul.

[2] Vol. cit., p. 28, mai multe detalii la nota 62, p. 40.

[3] Vol. cit., p. 54, fig. 31.

[4] Vol. cit., p. 65, fig. 69, unde sunt prezente toate celelalte reprezentări heraldice (unele importante pentru istoria Transilvaniei: Hunedoreștii, Bathoreștii, Banfieștii, Gerebii).

[5] Vol. cit., p. 61, fig. 50.

[6] Cu trimitere la catalogul de expoziție Polen im Zeitalter der Jagellonen 1386-1572. Schallaburg, 1986, p. 485, 486 (nr. cat. 517).