Tezaur din vremea lui Sigismund de Luxemburg

 

 

 

 


 

 

 

În februarie 2007 Muzeul Județean Mureș și-a îmbogățit patrimoniul cu 312 de monede antice și medievale confiscate de către polițistul de patrimoniu din Târgu Mureș, subinspectorul Marian Bobei. Piesele au fost donate muzeului şi au intrat în colecţia de monede a Muzeului de Arheologie şi Istorie. Colaborarea dintre Poliţie şi Muzeu a fost de-a dreptul perfectă.

Între ele, există o sută de monede antice (majoritatea romane) şi bizantine (91 bucăţi). Dar, partea cea mai semnificativă o reprezintă cele 213 monede medievale – 146 parvus-uri (145 din argint, unul din bronz, care se pare că e fals medieval) şi 63 denari (din argint), bătute în timpul împăratului-rege Sigismund de Luxemburg (1384-1437) (foto 1, foto 2). Unele piese au fost supuse unor tăieri marginale, pentru recuperarea metalului.

Aglomerarea lor lasă toată libertatea presupunerii că ar fi fost vorba despre un tezaur. Informaţiile preliminare, susţin că ar fi vorba despre o descoperire din zona Sighişoarei. Că ar fi fost descoperite, deja prin anii '80, ai secolului trecut, ne vine foarte greu să credem. Aceasta pentru că, România s-a „golit” de patrimoniul său mobil în circa patru ani, după abrogarea vechii Legi a Patrimoniului, în 1990, de către guvernul Petre Roman. Dacă ar fi fost atunci găsit, în mod sigur, o cale de „scurgere” s-ar fi găsit imediat, pe canale diferite decât ale unei pieţe de vechituri.

Împreună cu muzeografii din Târgu Mureş, noi ne grăbim să strângem mâna vajnicului poliţist de patrimoniu, intrat de curând în pâine. Îi urăm să facă cât mai multe „capturi” identice, măcar în primii săi ani de activitate, pentru a descuraja recidivele. Apoi, o facem viva voce pentru ca superiorii săi să-l bată măcar pe umăr, felicitându-l.

Marian Bobei, ne este cunoscut. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi, deloc întâmplător, şi-a pregătit licenţa şi masteratul din probleme de arheologie medievală.

Ne pare bine că, pe lângă constatarea braconajului liber de patrimoniu pe care îl presupune această semnalare, măcar avem bucuria unei recuperări, nu dintre acelea din SUA sau Franţa (brăţări dacice!) şi cu plata unor sume enorme din buzunarul neîntrebat al contribuabilului anonim.

 

Medievistica site şi prietenii ei mureşeni

 

(23. 02.2007)