Proiectul “Primi Hospites Regni”

 

 

     Precum se cunoaşte, documentele medievale ale Transilvaniei lasă să se strecoare informaţia potrivit căreia, în preajma Cricăului şi Ighiului (jud. Alba) au fost aşezaţi, cândva înaintea mijlocului de secol XII, primii colonişti din Transilvania (de la denumirea latină a rezultat numele proiectului).

În preajma Cricăului au avut loc cercetări arheologice, în anii '60 ai secolului trecut. Au fost conduse de către Radu Robert Heitel care nu a reuşit să publice, înaintea decesului său, decât o parte a rezultatelor.

La iniţiativa dr. Adrian Andrei Rusu, de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj, un grup de tineri învăţăcei şi colegi de breaslă, au decis să reia cercetarea, la alte dimensiuni şi în alte condiţii. Dumnealor s-au gândit la organizarea unei tabere de cercetare (arheologică, de arhitectură şi istorie de artă), care să reunească voluntari din toate institutele transilvane care conţin specialişti medievişti. Vor fi admişi şi studenţi aflaţi deja în stagii avansate de specializare, din România şi statele vecine (câte 2-3 din fiecare zonă).

Iniţiativa nu va fi pusă sub egida vreunei instituţii de stat. Până în prezent, proiectul a obţinut sprijinul necondiţionat al deţinătorului de drept al monumentelor în jurul cărora se va lucra (biserica reformată calvină, prin preot dr. Gudor Botond). De asemenea, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României (reprezentat prin domnul subsecretar de stat conf. univ. dr. Zeno K. Pinter) a decis căutarea unor soluţii pentru a face proiectul funcţional.

Organizatorii au decis ca tabăra să fie deschisă între 3-16 septembrie 2007, la Ighiu. Până atunci se vor caută sponsori pentru organizarea cantinei şi procurarea materialelor necesare desfăşurării investigaţiilor. În anii următori, dacă organizarea va fi perfectată şi rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor, proiectul se va extinde la Şard, Romos şi, în final, din nou, la Cricău.

 

                        Text conceput pentru presa germană şi propaganda primară a proiectului

03.02.2007