Arheologie funerară recuperată: morminte de executați


În anul 1904, istoricul de artă Kelemen Lajos publica câteva informații privitoare la asasinarea și înhumarea principelui ardelean Acațiu Barcsai (originar din Bârcea Hunedoarei) († 1660) (Genealogiai füzetek, 2, 1904, p. 117-118). Conform informațiilor scrise, el a fost ucis la Cozma (jud. Mureș), împreună cu alți doi credincioși. Imediat după înhumare, un alt om de-al său, l-a deshumat și la îngropat în biserica din același loc.

            Fotografia pe care o reproducem înfățișează două schelete, aparținătoare probabil slujbașilor principelui, așezate în parte suprapuse. (foto 1) Dintre ele, unul are o cătușă grea la piciorul stâng. Felul cum au fost așezate, ca și faptul că nu a fost recuperată cătușa, indică, în adevăr, o grabă excesivă de a rezolva situația. Cei care s-au ocupat de proto-cercetarea arheologică nu sunt numiți, dar se vede că au procedat cu destulă îndemânare și grijă. Numai că, atenția despre care scriem nu a scos la lumină și detalii de vestimentație (componente de textile, accesorii metalice) care ar fi fost normal să se conserve în condițiile în care s-a produs îngroparea.

            Asemenea cazuri arheologice sunt suficient de rare pentru a nu atrage atenția asupra lor. Ele s-au produs adesea la periferia ori chiar în afara cimitirelor. Pe lângă condamnați, au cuprins și pe toți ceilalți marginali: femei ușoare, nebuni, sinucigași, păgâni și evrei.

 

Adrian Andrei Rusu