Altă arheologie necontrolată sau dosar neîntocmit de infracțiune penală:

Chirpăr (jud. Sibiu)

 


Un loc uitat de Dumnezeu: căi grele de comunicație, nimic interesant de văzut! Pare că Evul Mediu nu a trecut pe acolo decât ca să-i învețe pe oameni cum să are cu plugul tras de boi.

Și totuși…

„Sibiu Standard” din 17 martie 2008, ne scoate la iveală un campionat local. Sub titlul Fotbal cu cranii, Traian Deleanu, comunică breslei de arheologi medieviști:

„Copiii și-au găsit drept jucării, de câteva săptămâni, tot felul de oase ale unor vechi sași din localitate”. „Oasele au apărut în urma reabilitărilor făcute la Școala generală din localitate”. „Muncitorii au și săpat o groapă pentru instalarea unei fose septice în spatele scolii, loc care dă înspre cimitirul săsesc din Chirpar. Groapa a fost săpată cu un excavator, iar pământul a fost cărat la marginea satului și depozitat pe malul unui pârâu”.  

Iată și rezolvarea „operativă”. „Potrivit localnicilor, după reclamarea incidentelor, reprezentanții Poliției, alături de directoarea școlii și câțiva muncitori care lucrau la reabilitarea școlii, au venit să strângă oasele. "Au strâns tot ce era la suprafață. Au strâns oasele în saci și au plecat. Când i-am întrebat pe muncitori ce au făcut cu oasele, cică le-a spus primarul să le arunce sub fosa septică"”. Adică, în viitorul WC !

Numai c㠄Pământul cărat din cimitirul săsesc la marginea orașului este plin de oase și alte resturi de oameni. Copiii, în joaca lor, mereu mai găsesc câte unul, iar după venirea primăverii, fiecare ploaie scoate mereu la iveală resturi de schelete”. Nu este o bagatelă: „Eu zic că aici sunt cel puțin 100 de schelete”.

Preotul evanghelic nu pare să fi avut vreo reacție (o mai fi sas?). Poliția locală (o fi făcut oare un raport care să ajungă pe masa inspectorul care răspunde de patrimoniu la nivel de județ?) s-a lepădat „elegant” de oasele profanate. Primarul, după ce hotărăște să se reînhumeze oasele sub locul în care se vor urina generații de copii, profesori, părinți și vizitatori, se face că plouă. Profesorul de istorie nu există. Muzeul Județean de Istorie este departe.

Și iată cine sunt cei mai sensibil dintre toți: „Deocamdată, singurii care mai strâng oasele de la marginea Chirpărului sunt copiii de romi”.

Fericiți de săracii în albeață că vor moșteni pământul Daciei străbune!

 

Medievistica

 

Pentru conformitate: www.sibiustandard.ro/17 martie 2008

 

Codul Penal, art. 242: „Infracțiunea de profanare de morminte constă din aceea că prin orice fel de mijloc se aduce o profanare a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui cadavru”.

Sancțiunea prevăzută: „închisoare strictă de la 3 la 5 ani”.