Pastila de medievistică literară

  

Descoperire arheologică de senzație

 


 

 

  

     În satul Bulinești, TVFixReal a trimis-o pe reporterița Smartana Fițoșeanu. S-a aflat, în urma unui telefon dat din Primărie, că acolo s-au făcut mari descoperiri arheologice.

-  Dragii mei fani și telefixiști de reali, mă aflu aici în văgăuna județului, după ce am încercat din plin carosabilul găunos, ne-am rătăcit de două ori din cauza semnalelor rutiere furate și chiar întoarse în sens invers. Suntem, cum ar zice mare nostru poet național Nicolae Eminescu, „pe plai mioritic”. În jur văd dealuri multe, cu tufe artistic împrăștiate, ceva oi ușor murdare și o gârlă – o, Doamne! – doar cu câteva peturi atent selecționate (nici un ise-tea, nici un schweps). Este cool de superb!

     În jurul nostru am adunat pe toți responsabilii acestui nou act cultural, demn de aplauze naționale. Le vom cere impresiile pe rând.

     Domnule Profesor Homer Testimonescu, aveți cuvântul:

-  Dragi, ăă, savuranți de istorie, arheologie și știri de senzație. Aici la Bulinești s-au găsit niște ziduri. De fapt, se vedeau demult la nivelul curelei de pantalon – ca să mă exprim plastic, pe-nțelesul tuturor! Cu ajutorul neprecupețit al președintelui Consiliului Județean, care pe lângă faptul că este un mare iubitor de istorie, provine din Bulinești și-mi este văr, am obținut fonduri de săpături. Aceasta trebuia menționat obligatoriu, pentru a-i stabilii contribuția esențială.

     Ăăă, am început noi, deplin științific, să săpăm pe lângă acele ziduri. Am găsit o mulțime de gunoaie (asta vă recomand să tăiați din interviu!). Apoi au apărut alte ziduri și ceva pietre ciudate. Acum, că le-am privit din nucul cel mai apropiat mi se pare că ar fi o biserică sau o cetate medievală. Pietrele sunt cioplite oarecum – însă, mă-nțelegeți, eu fiind specialist în Cultura e-neo-neolitică Curbații Maturi sau a ceșcuțelor cu trei torți, nu aș putea să vă dau mai multe precizări. Dar, vedeți și Dumneavoastră, sunt mari și frumoase. Ele, bolovanii – pardon, pietrele, cu zidurile, depășesc tot ce s-a găsit în județul nostru de la marele academician Pârvan. Drept urmare se cuvine să le apreciem pentru asta.

   -       Pe lângă ziduri, ați mai descoperit ceva?

              -       Evident! Ce fel de arheologie ar fi aceasta dacă nu am avea artefacte produse de mâna omului? Deci, am găsit: ceramică, oale, cioburi. Am aflat apoi piese de metal: un fel de bară cu o parte mai îngustă și un fel de spin; multe cuie.

              -       Bara asta nu poate fi o sabie, ceva?

             -       Ați ascultat cumva părerea preotului Cristan Dracone? Să nu-l credeți! Eu înclin mai curând să văd acolo un curățitor de napi, foarte comun în secolele IX-XVI în orașele de la Marea Neagră.

-  Vă mulțumesc, Domnule profesor. Domnule Primar, ce părere aveți despre descoperire?

-  Ăăăă, noi avem o cetate fortificată…. Ăăăă, se zice că ar fi dacică! Ăăăă, ce a găsit Domnu Profesor, este important, că contribuie la… ăăăă, istoria noastră milenară!

-  Ce se va-ntâmpla cu aceste descoperiri?

-  Păi, noi o să avem grijă de ele… Am și vorbit cu șeful de post să nu îngăduie luarea de pietre decât de oamenii care au aprobare de la Primărie.

-  Domnule Viceprimar, am înțeles că dumneavoastră ați dat telefonul către redacție.

-  Mă numesc Ambiționescu Scarlat, sunt șeful organizației locale a Partidului Albastru cu stele verzi. Da, este adevărat! Imediat am văzut în aceste descoperiri, pe care le putem denumi senzațional de ieșite din comun, o bună oportunitate de proiect european. Comuna noastră are mare nevoie de o țintă turistică, de un punct de atracție pentru mâncătorii de grătare și pescuitorii din iazul morii. Trebuie să restaurăm, să facem vâlvă, să punem adânc osul la ieșirea Bulineștilor din sărăcie, bahism, apato-stânjeneală, lipsă de curaj burghez, trăiri naturale prea nesemnificative! „Prin ruine medievale, către performanțe europene”, iată deviza pe care aș dori să o promovez chiar prin ajutorul postului Dumneavoastră!

-  V-am lăsat intenționat la urmă, distinse părinte Cristan (ezită să-i repete numele de familie!). Aveți o contribuție particulară la aceste noi mărturii?

-  Dumnezeu cu mila și abundența, Domniță dragă! În ciuda părerii Domnului Profesor, pe care o respect incomensurabil, și a Domnului Primar, căruia îi sunt devotat până la fiecare sacrificiu de alegeri, eu cred că am descoperit aici o sfântă biserică!

-  Formidabil! Continuați vă rugăm!

-  Aici este o biserică milenară românească, ortodoxă!

-  Dar nu este cam ciudat planul acesta de ziduri? Parcă lângă altar este – nu știu – un fel de sacristie?

-  Cam vedeți multe! Păi, da, este o biserică pe care strămoșii noștri au construit-o, apoi a fost un pic papistășească, apoi am luat-o la loc, tot noi, ortodocșii. Eu, cum să vă spun, fără a-l supăra pe distinsul Domn Profesor, Hector – ăă, pardon, Homer, simt că așa a fost!

-  Și de a fost a noastră, de ce s-a ruinat așa?

-  Păi, dușmanii noștri, doar știți… Nu au văzut cu ochi buni lucrarea lui Dumnezeu prin mâna valahilor!

-  Aveți uriașă dreptate! Cum vedeți viitorul?

-  Ah, minunat! Pe aceste ruinuri sfinte trebuie să ridicăm aici, la Bulinești, o mănăstire nouă. Poate s-ar cuveni să fie închinată Sf. Damasus, cel care făcea arheologie la vremea lui, dar și acum… Dar, la această clipită, lucrul cel mai necesar ar fi aflarea de binevoitori care să ne ajute la această lucrare minunată, plăcută lui Dumnezeu și iubitului nostru Părinte Patriarh!

….

Seara după transmisia interviurilor.

„Dragi fani de TVFixReal, precum ați băgat de seamă cu adâncul dumneavoastră spirit de observație, la Bulinești se scoate și se face istorie. Ea zdruncină cunoștințele noastre despre baștina noastră, ne face mai mândri de strălucitul nostru trecut și înalță inimile noastre. Astfel putem spune că avem o cultură pe cale de a ieși din criză, că există în România forțe fascinant de sănătoase care ne vor reașeza pe șine capitaliste inconfundabile, pline de belșug spiritual și vise naționale împlinite statornic.

A trimis, s-a ostenit și a gândit pentru dumneavoastră, ca de obicei, Smartana Fițoșeanu!

 

No comment!