Către,

Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Tulcea

 

Către,

Consiliul Local Isaccea

 


 

 

 

După cum se cunoaște, situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum se află în vecinătatea de NE a orașului Isaccea. Cetatea amintită este situată pe malul Dunării, în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (în lb. turcă Cetatea Veche), pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării.

Complexul arheologic identificat încă de la sfârșitul secolului trecut ca aparținând anticului Noviodunum se compune din cetatea de pe promontoriul situat pe malul Dunării, ce ocupă o suprafață de aproximativ 20 ha, la care se adaugă spațiul de la sud și est de zidul de incintă, care include o foarte întinsă așezare civilă, cu o suprafață de patru ori mai mare, înconjurată cu trei linii concentrice ale fortificațiilor de pământ, cu valuri și șanțuri  exterioare în partea de sud, ce ocupă o suprafață de aproximativ 30 ha.

Pe această cale, vă sesizăm în legătură cu apariția unor lucrări de amenajare a unei construcții, efectuate de dl Gica Tudor în situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum. În ultima perioadă a fost decapată, cu mijloace mecanice, o suprafață cu dimensiunile aproximative de 40 x 20 m până la o adâncime maximă de aproape 0,60 m. De asemenea, pe laturile de nord și sud ale viitoarei construcții s-a săpat un șanț cu adâncimea maximă de 0,60, pentru plantarea unor stâlpi de susținere.

Pe toată suprafața afectată de intervenția ilegală se pot observa materiale arheologice (ceramică, oase de animale, bucățele de cărămidă), care indică clar o distrugere a nivelurilor arheologice.

Facem precizarea că această construcție se afla în zona de sud-vest a rezervației arheologice și afectează Valul II, important element de fortificație, care abia se mai poate observa la suprafața solului.

După cum deja se știe, suprafața pe care se realizează investiția amintită se află în situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum iar lucrările ar trebui să se efectueze numai după obținerea tuturor avizelor de la instituțiile abilitate.

Luând în considerare situația descrisă mai sus, vă rugăm să interveniți în rezolvarea problemelor legate de protejarea sitului arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum.

 

 

 Dr. Aurel-Daniel Stănică,

 ICEM Tulcea – membru în colectivul de cercetare al șantierului Isaccea-Noviodunum

 

 

Lista documentelor demonstrative

 

Fig. 1. Planul rezervației arheologice Noviodunum

Fig. 2. Încadrarea în planul urbanistic general

Fig. 3. Vedere aeriană asupra sitului Noviodunum

Fig. 4. Reglementări legale ale sitului Noviodunum

Fig. 5. Vederi generale ale punctelor agresate

Fig. 6. Vederi generale ale punctelor agresate

Fig. 7. Distrugeri

Fig. 8. Distrugeri

Fig. 9. Distrugeri